Recept voor Luchtige Bierbollen
Maak de luchtigste bierbollen ooit. Lekker fris met Vals Nat van Pronck en kruidig door de toevoeging van kaneel, citroenrasp, appel en rozijnen. Bakkers klaar? Bakken maar.
Beslag:
- 50 ml volle melk, handwarm
- 7 gram instant gist
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 30 gram suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 citroen, rasp
- 1 ei, groot
- 375 ml bier, Pronck Vlaams Rood of Vals Nat
- 50 gram ongezouten boter, gesmolten
Vulling:
- 200 gram zure appel in blokjes
- 250 gram rozijnen
- 200 ml bier, Vlaams Rood of Vals Nat
Bereiden:
Maak eerst de vulling. Meng de ingrediënten en breng in een pannetje tegen de kook aan. Zet apart en laat trekken, liefst een dag.
Los de gist op in de melk. Mix de bloem, zout, suiker, kaneel en citroenrasp toe en mix door elkaar. Voeg het bier beetje bij beetje toe met een mixer tot een glad beslag. Voeg het ei toe en mix. Voeg boter en de melk met het gist toe en mix het beslag circa 15 minuten goed door. Voeg de vulling toe en roer door met een houten lepel, tot de vulling goed verdeeld is door het beslag. Dek de mengkom af met plasticfolie en laat het beslag 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Vul een pan 3/4 met zonnebloemolie en verwarm tot 180 graden. Roer het beslag langzaam door met een houten lepel. Houd een ijsbolletjestang één tel in de hete olie en schep er een bol deeg mee uit en laat in de hete olie glijden. Herhaal dat nog 2 of 3 keer, de pan moet niet te vol zijn. Door de tang elke keer in de olie te dopen, kleeft het deeg niet aan de tang en krijg je mooie bierbollen. Bak de bollen drie minuten, keer ze om en bak ze nog drie minuten. Schep de bollen met een schuimspaan uit de pan en laat in een vergiet uitlekken. Bestrooi met poedersuiker en serveer met een Pronck Vals Nat. Happy New Year!