Samenwerking
Op het Ambachtsplein gaan de komende jaren spannende dingen gebeuren. Brouwerij Pronck en Bambam Steenhouders werken samen met de ontwikkelaars van het Energiepark aan de realisatie van het Makershuis.
Het concept ‘Ambachtsplein’ is ooit bedacht door Steven, de oprichter van Bambam Restauratie Steenhouwers, met als doel om een plek te creëren waar ambachten zichtbaar blijven, midden in onze binnenstad. Dat is niet alleen goed voor de ambachtsman of vrouw zelf, maar ook mooi voor de stad. Lokale makers geven de stad kleur.
Makershuis
Rond het Ambachtsplein was van oudsher de industrie van de stad gevestigd, met haar lakens en scheepsbouw. Het perfecte stukje stad om de makers van de toekomst bijeen te brengen. De focus ligt op economisch relevante ambachten die over 20 – 50 jaar nog steeds bestaansrecht hebben. Makers waar je trots bent om er te werken en om er klant te zijn. Zij bouwen een bestaan op door met hun handen te werken en met hun producten meerwaarde leveren aan de stad en haar bewoners.
Verhalen van makers
In Leiden zijn veel meer makers actief dan er passen in en rond het Makerhuis. In deze verhalenreeks gaan wij in gesprek met Leidse makers. Waarom hebben zij ooit voor hun vak gekozen? Hoe zien zij de toekomst van hun ambacht? En wat is het meest bijzondere dat ze ooit hebben (mee)gemaakt?
Godelieve van Wees
Levina Pors
Wilma van Driel
Emile van Leenen
Borg en Daphne
Ade Noviany
Petra de Graaf
Maarten Meerman
Marcel van Schie
Josine Heijnen
verkoopt, proeverijen houdt en workshops geeft. In het Tuchthuis is de
woonkamer van Goeie Mie nagebouwd, de bekende Leidse gifmengster. En aan de bar
worden proeverijen gehouden en de workshops ‘destilleer je eigen gin’ gegeven.
Gemma Boetekees
Pieter Onderwater
poppenspeler. Het Leidse poppentheater is al ruim 60 jaar een begrip in Nederland. Naast het vertellen van de avonturen van Jan Klaasen en Katrijn, die hij samen met zijn vrouw opvoert in zijn Oudhollandse poppenkast, heeft Pieter ook marionettenpoppen.